2021-03-23 10:22:41• hírek • Bede Emőke

A parlagfű-irtás fontosságára hívja fel a figyelmet a környezetvédelmi ügynökség

Fotó: flickr.com / F. D. Richards
Fotó: flickr.com / F. D. Richards

Az erre hajlamosak számára a parlagfűszezon igazi rémálom: végeláthatatlan orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, könnyezés és tüsszögés keseríti meg ezt az időszakot. Annak érdekében, hogy az egészen kellemetlen tüneteket okozó pollen ne kerülhessen a levegőbe, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség (APM) ismételten felhívta a figyelmet a növény rendszeres irtásának fontosságára.

Románia területén a parlagfű az egyik leginvazívabb növény, mely kivételesen jól alkalmazkodik a pedoklimatikus körülményekhez. Bármilyen parlagon hagyott területen felütheti a fejét, de leginkább a vasúti sínek, az utak, a folyóvizek, a tavak, az erdők mentén, az épületromok közelében, a növényzetmentes és karban nem tartott területeken találkozni vele leginkább, mi több, a gondozatlan kertek és parkok, építkezései területek sem menekülnek tőle - derül ki az intézmény tájékoztatásából.


A 62/2018-as törvény értelmében a telektulajdonosoknak, a közútkezelőknek, illetve a vasutak, folyóvizek, tavak, öntözőrendszerek és halastavak karbantartóinak kötelességük gondoskodni a tudományos világban ambrosia artemisiifolia néven ismert növény irtásáról. Az ehhez leginkább ajánlott módszerek közé tartozik például a rendszeres időközönként, manuálisan vagy géppel végzett kaszálás, a mezőgazdasági gépekkel való irtás és a növényirtó szer használata is. Ám nem csak a tulajdonosoknak vannak kötelezettségei e téren, a környezetvédelmi ügynökség ugyanis legfrissebb közleményében arra is emlékeztet, hogy a községek területén található, parlagfű által bevett telkek azonosítása és ellenőrzése első sorban a helyi önkormányzat feladata.


Mindezeknek fényében az APM arra szólítja fel az önkormányzatokat és a telektulajdonosokat, hogy mind a települések belterületén, mind a külterületeken fordítsanak kiemelt figyelmet a parlagfű irtására, további információkért pedig érdemes elolvasni az alábbi dokumentumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: